<
hero_bg

Hendrik de haan
Het rijke maritiem verleden van een gewone zeeman

Het leven van een gewone zeeman, maar wel op een ongewoon boeiende manier door hemzelf, in zijn nadagen, dankzij zijn ijzersterke geheugen verteld en beschreven .
Ik kreeg dit verhaal van zijn kleindochter Marlyse de Haan aangeboden om het te plaatsen en de verhalen te delen met andere mensen  Ik heb de verhalen gelezen en alleen al genoten van de stijl en manier van vertellen ik hoop, dat de lezers er net zoveel leesplezier aan beleven als ik.

korte levensloop
Hendrik de Haan werd geboren op vrijdag 14 augustus 1908 to Midsland (op Klein Hohorst, dichtbij het Hogeland), Terschelling, als zoon van Hendrik Hendriks de Haan en Antje Jacobs Wortel.
Hij groeide de eerste jaren op om Oost, maakte kennis met het boerenbedrijf, maar na 1914 verhuisde het gezin naar West en hij koos vrij jong voor de zee.
Daar lag zijn hart en hij moest ook wel vroeg aan het werk, want zijn vader (ook een zeeman) overleed toen hij nog maar elf jaar was aan de gevolgen van de Spaanse griep.
Hendrik begon als jongen van vijftien op de loggers als afhouder, hulp van de reepschieter, en eindigde als volmatroos-kanonnier op de Oranje.
Hij bevoer vele zeeen, ook in oorlogstijd, kwam na de oorlog bij zijn gezin terug en had ook een aantal baantjes aan de wal.                           Hij verloor zijn hart eerst aan zijn vrouw en toen aan australie ,waar hij in 1950 naartoe emigreerde ,kwam weer terug in Nederland waar hij in Amsterdam op Terschelling, in Friesland  en in apeldoorn woonde .
Hij was een zeeman die geen rust kon vinden en eigenlijk het liefst, als hij geen gezin met vrouw en vijf kinderen had gehad, zijn leven lang op zee was gebleven.
Op 9 mei 2004 is hij overleden te Leeuwarden op 95 jarige leeftijd.
De verhalen die hij schreef stoppen plotseling in 1946.
Aan het eind van zijn leven werd hij blind en was hij niet meer in staat met schrijven door te gaan.
Hendrik was een zo boeiend verteller dat iedereen in zijn nabijheid de verhalen al vele malen gehoord had.
Er bestaat zelfs een paginagroot interview met hem op 85 jarige leeftijd van een Friese journalist.                                                                

 

Copyright © 2009 www.sleeptros.com. All Rights Reserved